Sinds enkele jaren heeft iedereen de mond vol van growth hacking. Maar wat is het nu echt en wat kan het betekenen voor jou bedrijf? Waar marketing traditioneel heel planmatig te werk gaat en algemene objectieven heeft gaat growth hacking zich focussen op groei. Steeds gedreven door data en in elk stadia van de customer life cycle.
Wat is growth hacking?
De term werd een 10-tal jaren geleden gelanceerd door Sean Ellis maar de praktijk was al langer ingeburgerd bij startups. Ondertussen maken ook vele scale-ups er gebruik van en hebben zelfs sommige grote bedrijven een growth hacking team. Het is deels ontstaan uit noodzaak wegens gebrek aan mankracht en budget.
Het grote verschil met traditionele marketing zit hem in de aanpak. Een growth hacker gaat geen uitgebreid marketing plan schrijven om dan een creatief team aan het werk te zetten om een campagne te ontwerpen die dan cross mediaal wordt gelanceerd.
Wat gaat hij dan wel doen?
- Volledige focus op groei: alles wat hij onderneemt moet in functie staan van directe groei. Marketing is vaak zo bezig met het uitvoeren van het plan dat er geen tijd meer overblijft om echt het verschil te maken.
- Data gedreven: Alleen de harde cijfers bekijken, alles moet meetbaar zijn en hij moet data kunnen lezen.
- Durven experimenteren: proberen, meten, bijsturen. Niet stilstaan door “maar wat als”, “is de creatie wel mooi genoeg”, enz.
- Technische polyvalentie: Zelf content schrijven, zelf (technische) creatie doen (mail, website, social media), zelf (eenvoudige) code schrijven, zelf automatiseren. Google analytics, SEO, SEA, Social media ads: dat regelt hij allemaal zelf in zodat hij voortdurend kan bijsturen, inspelen op de actualiteit en bv. succesvolle post kan boosten met betalende advertenties. En misschien is het allemaal niet zo afgelikt maar het resultaat telt.
- In alle stadia van de customer life cycle actief: Niet focussen op allen nieuwe klanten of bestaande klanten maar op de opportuniteiten tot groei. Een growth hacker heeft ook invloed op de prijs en het product want niets in taboe dat naar groei kan leiden.
Growth hacking marketing: een andere manier van denken over marketing.
Eigenlijk gaat een growth hacker tewerk als een verkoper die aan marketing doet: resultaat gedreven, focus op waar de opportuniteiten zitten. Ook de principes van “the lean startup” worden hier toegepast: bouw eerst licht (zodat je makkelijk kan bijsturen) ga het pas in beton gieten als het werkt.
Werkt het ook?
Growth hacking is geen wondermiddel maar het heeft in heel wat bedrijven die willen groeien zijn succes bewezen bij bedrijven als Uber, Shopyfy en ontelbare startups en scale-ups.
Heb ik dan geen agentschap meer nodig?
Dat is dan weer kort door de bocht. Eens een tactiek succesvol blijkt kan de growth hacker samenwerken met een bureau dat de tactiek kan fine tunen en stabieler bouwen indien nodig.
Ematters heeft specialisten in data en automatisering die je daar me kunnen helpen.